úterý 30. listopadu 2021

 

Zveme vás do knihovny PROSINEC

www.knihovna.rosice.cz


Otevírací doba knihovny přes vánoční svátky


Knihovna bude 24.12. a 31.12. uzavřena. Jinak platí běžná otevírací doba.


Vánoční dárek – registrace nových čtenářů ZDARMA


V naší knihovně mají celoročně registraci zdarma děti. Těm však musí vyplnit přihlášku rodiče, proto je potřeba si napřed přihlášku v knihovně vyzvednout. Všichni ostatní mohou mít registraci přímo na místě. Do řad čtenářů můžete vstoupit bez registračního poplatku v každý půjčovní den knihovny po celý prosinec.


Zůstaly nám 2 poukazy do Čtyřlístku – vyhlašujeme tedy soutěž


Ona to nebude přímo soutěž, ale anketa, z které pak náhodně vylosujeme 2 výherce. Poukazy jsou každý v hodnotě 500,-Kč a platí do konce tohoto roku. Soutěž bude uzavřena 15. 12., tak aby si výherci mohli poukaz včas vyzvednout. Sepíšeme sem akce, které proběhly v tomto roce, a vy, prosím, vyberte tu, která se vám líbila nejvíc. Pro nás to bude i taková zpětná vazba. Svůj tip posílejte na mail: knihovna@mesto.rosice.cz

Akce: Výdejní okénka, Roznášková služba, Nasáčkujeme, Kalendárium, Procházky s knihovnicí na čerstvém vzduchu (Hrdelní právo, popraviště, mrchoviště a jatka, Od křížku ke křížku, Pod rosickými lipami, Rosice válečné, Hornická rubačka, Bílá procházka aneb březen za kamna vlezem, Historická procházka, Zvelebení Rahnovy hrobky), Memorie (virtuální album rosické historie), Memorie fotokoutek (hádanky v Rose – poznáš místo?), Výstava fotografií Rosice staré a nové (Jiřina Jebavá), beseda se stand-up komikem a spisovatelem Pavlem Tomešem (Až na ten konec dobrý), Oslava 100. výročí založení knihovny, Promítání rosická košíková, Výstava Za kamnama hrnec a šeške só v něm, Výstava fotografií z akcí knihovny, Venkovní výstavy (společenský život, sv. Ludmila, Dušičky, gymnasta Růžička), kniha Drbničky, videa k Hornické rubačce.


Vánoční knihovna

Dvě výstavy s adventní a vánoční tematikou přístupné od 4.12. vždy v otevírací dobu knihovny


Výstava I. Domečky na Trávníkách


Přišla nám povyprávět paní Koblížková, jak vypadala ulice Trávníky v časech starousedlíků. Kdo měl jakou živnost. Bylo z toho krásné povídání a nás napadlo tuto ulici namalovat na malé dřevěné domečky a přichystat vám tak vánoční překvapení. Přijďte se podívat na vánoční Rosice z dob minulých. Kde byla kovárna, kde bydlela porodní bába, kde byla mlékárna, trafika. Namalovaly jsme i domeček, ve kterém bydlela služka Alfonse Muchy (když pobýval jedno léto v rosické škole). Kdo z vás má rád vánoční atmosféru a časy minulé, světýlka a betlém, přijďte se podívat.


Výstava II. Advent a zima

Výstava keramiky a výtvarných prací, které vytvořily děti z MŠ Zámecká.


4. 12. - od 9 do 11 hodin KNIHOVNICKÝ PUNČ (zrušeno, přemýšlíme o náhradní akci)

Přidáme se k farmářskému trhu, otevřeme pro vás knihovnu, v níž se budete moci ohřát, podívat se na výše zmíněnou výstavu a dát si knihovnický punč zvaný KNIHOMOL.





Rodinná procházka „s knihovnicí na čerstvém vzduchu“ - Rosické čertoviny


Naše poslední procházka bude pro celou rodinu. Víte, kde je strašidelný strom? Proč se do rosické kašny hází mince? Kde stojí vodnická vrba? Kde je tajná chodba, v níž zmizel čert, když ukradl poklad? Prozradíme vám zatím jen to, kde najdete text k procházce. Jako všechny předchozí procházky bude umístěn na webových stránkách knihovny v záložce Procházky Memoria. Zastavení bude celkem osm. A příběhy a pohádky k nim, malé čertoviny, budou naším vánočním dárkem pro děti a rodiče.


Výzva pro ženy, které řekly „ANO“


Na únor 2022 plánujeme výstavu se svatební tematikou, pokud máte, přispějte prosím se svou troškou do mlýna – nechcete-li zapůjčit vlastní svatební foto, tak alespoň své maminky, babičky či prababičky. Popř. svatební doplňky, šaty, závoje, oznámení, pozvánky apod., ať máme co do vitrínek. Děkujeme :-)


Memoria fotokoutek


V předchozím čísle Rosy jsme zveřejnili fotografii pětice mladých mužů, stojících před firmou Mucha. Snímek vzbudil velkou pozornost a správně jste v drtivé většině případů odpověděli, že se jedna o dům na Palackého nám., stojící vedle radnice, který již několik let chátrá. Stále se tam říká „u Muchů“ a dlouhá léta zde sídlila prodejna konfekce, koberců a galanterie. Vzornou obsluhu pak zajišťoval stálý tým prodavaček, z nichž musíme vzpomenout např. paní Řezaninovou či paní Andrlovou. Škoda, že už nikdy neuslyšíme legendární větu „Nemáme, kočenko nemáme, ale stav se zítra, přijde zboží“. Jako první správně odpověděla paní Marie Mičková. Blahopřejeme.


Tentokrát vám nabízíme zimní snímek z roku 1970. Dnes vypadá ono místo úplně jinak a nutno dodat, že jeho proměna způsobila v Rosicích silné emoce. Kde tedy vznikla fotka veselého pána a veselého chlupáče? Psát můžete na adresu knihovna@mesto.rosice.cz nebo volejte tel. 546 412 300.