čtvrtek 30. září 2021

 

Zveme vás do knihovny ŘÍJEN

www.knihovna.rosice.cz


KNIHOVNA SLAVÍ! Před 100 lety, v roce 1921 tak jako v mnoha obcích a městech mladého Československa, byla i v Rosicích založena obecní knihovna. Pojďte s námi toto významné výročí pořádně oslavit! 15.10. a 16.10. se na vás těšíme v knihovně a ZKC. Slavit budeme dva dny. Na co se můžete těšit?

Na autorské čtení s Pavlem Tomešem, na karneval literárních postav, na křest knihy, na promítání fotek z akcí knihovny a na závěr si vybereme jedno zfilmované dílo A. Christie a tím oslavy ukončíme.

V Rose, na webovkách i facebooku najdete celý program.

Výzva aneb Dárek pro knihovnu


Pokud dorazíte do Zámeckého kulturního centra v sobotu 16. 10., budeme moc rádi, když přispějete k oslavám knihovny nějakou dobrotou, mňamkou, pochutinou, sladkou, slanou či kyselou, z vaší domácí kuchyně. Fantazii se meze nekladou a určitě se všechno sní! Děkujeme :-)


Výstava „100 let knihovny“

4.10. - 31.10.

V měsíci říjnu slavíme, a proto jsme vybrali z hojných starších i nových fotografií ty nejzajímavější, které budou součástí říjnové výstavy. Momentky z akcí, besed, návštěvy vzácných a známých hostů, Legrácky v knihovně i knihovna sama v běhu času. Přijďte si s námi zavzpomínat a zasmát se, možná na snímcích najdete sebe nebo své blízké. Výstava bude přístupná vždy v otevírací dobu knihovny.


Rosická košíková

6.10. od 15 hodin

Kvůli covidu již dvakrát odložené promítání fotografií, zachycujících rosickou historii pod vysokými koši. Staří bardi, hráči a hráčky basketu, momentky ze zápasů i zájezdů, skupinové fotky a jako bonus kapitánská kniha! Na promítání do knihovny je zván každý, kdo někdy v rukou držel oranžový míč nebo chodíval a chodí fandit do staré Sokolovny i nové tělocvičny….a samozřejmě každý, koho to zajímá.


S knihovnicí na čerstvém vzduchu trochu jinak.

Projděte se s námi v říjnu na hřbitov. A pomozte zvelebit Rahnovu hrobku...

19.10. od 15.30 hodin, sraz u Rahnovy hrobky

Blíží se Dušičky a my jsme se rozhodli uspořádat neobvyklou akci. Vzhledem k našemu zaujetí rosickou historií bychom za knihovnu s pomocí dobrovolníků z řad veřejnosti, rádi zvelebili zanedbané hroby významných rosických rodin Rahnů a Franzů, které si zaslouží, aby se na ně nezapomnělo. Nebo lépe řečeno, vzpomnělo alespoň na Dušičky. Pokud byste se rádi zapojili, potkáme se 19.10. od 15.30 na hřbitově u Rahnovy hrobky. My zajistíme písek, čistící prostředky a sazenice, vy si prosím přineste pracovní náčiní (hrábě, lopaty, kbelíky, rukavice, pracovní oblečení). A klidně i svíčku, protože jak praví staré přísloví „Každá dušička na hřbitově se musí občas ohřát“.

Vlastně tak navazujeme na naši loňskou dušičkovou výzvu, kdy jsme vás na Facebooku prosily, až půjdete sami nebo s dětmi na hřbitov, ať vezmete svíčku navíc a zapálíte je tam, kde není nic. Vloni to bylo z důvodu různých kovidových omezení na hřbitově o Dušičkách o něco smutnější.

Přidejte se k nám. O naše tradice je potřeba pečovat, udržovat je, aby nezanikly.

Člověk, který umře, žije na světě ve vzpomínkách druhých lidí tak dlouho, dokud na něj někdo vzpomíná, dokud se vyslovuje jeho jméno.“