čtvrtek 16. září 2021

 Zveme vás do knihovny ZÁŘÍ www.knihovna.rosice.cz

CHYSTÁME PODZIMNÍ OSLAVY 100. výročí ZALOŽENÍ KNIHOVNY V ROSICÍCH

15.10. a 16.10. 2021 se na vás těšíme v prostorách knihovny a ZKC, připravujeme program a též nějaké to překvapení. Nebude chybět křest knihy, literární návštěva z Brna, výstava, promítání a také karneval literárních postav pro širokou veřejnost. Tedy v žádném případě jen a pouze pro děti...cítíte se být mladým Wertherem, Švejkem, Lisbeth Salanderovou nebo Glumem? Neváhejte, vyrobte či pořiďte kostým a přijďte na pořádnou literární tancovačku s občerstvením, soutěžemi a vyhlášením nejlepší masky. Literární veselice se uskuteční v sobotu 16.10. Přesný program a další podrobnosti upřesníme a zveřejníme na našich webových stránkách, na FB, v příštím čísle Rosy a na plakátech. Jen jsme chtěly, aby jste si zaškrtli termín oslav ve vašem kalendáři :-)

Knihovna se od 1.9.2021 vrací k běžné otevírací době

po 8.00-11.30 – 12.30-17.00

út zavřeno

st 8.00-11.30 – 12.30-17.00

čt zavřeno

pá 8.00-11.30 – 12.30-18.00

Přetrvává nabídka roznáškové služby pro spoluobčany starší 60 let, případně pro osoby zdravotně postižené. Knihy na přání přivezeme a až je dočtete, zase odvezeme. Další informace na tel. 546 412 300 případně na knihovna@mesto.rosice.cz. Je možné využít i odložkového systému, kdy si knihy vyberete v katalogu, zašlete do knihovny objednávku a my Vám je přichystáme.

VÝSTAVA ROSICE STARÉ A NOVÉ PRODLOUŽENA

Až do konce měsíce září jsme prodloužily výstavu fotografky Jiřiny Jebavé „Rosice staré a nové“, která dokumentuje proměny Rosic. I začátkem podzimu si tedy u nás můžete prohlédnout snímky různých významných i méně významných míst v našem městě a porovnat, jak vypadaly kdysi a jakou změnou prošly v průběhu let. Paní Jiřina Jebavá pracovala od roku 1967 do roku 1991 jako fotografka ve Fotoslužbě Rosice a většina Rosičáků jí určitě někdy stála před objektivem. Výstava bude přístupná vždy v otevírací dobu knihovny (viz. výše).

Memoria fotokoutek

Znalci se nenechali zviklat ani prázdninovou fotografií lesnatého údolí. Správně jste poznali oblíbené vycházkové místo, které se nazývá Rebušín (či také Rebošiny) a najdeme ho v katastru Tetčic. Oblíbená rybářská bašta, podivný osud tamějšího rybníka, který se nepovedl, ale především krásná příroda láká výletníky z širokého okolí už desítky let.Výherkyní se tentokrát stala paní Ljuba Sobolová, která má na místo podle svých slov velice hezké vzpomínky.

A další docela veselá fotka tanku, obsypaného dětmi – tentokrát se ptáme, pozná-li někdo z pamětníků některého z kluků či holčiček na fotografii. Případně se mohlo stát, že na tanku někdo z poněkud dříve narozených Rosičáků sám seděl. Pokud poznáte sami sebe či kohokoli z party rozverných dětí, napište nám prosím na adresu knihovna@mesto.rosice.cz nebo volejte tel. 546 412 300.