středa 2. června 2021

 

Zveme vás do knihovny ČERVEN

www.knihovna.rosice.cz


Červen bude v knihovně již víceméně standardní – samozřejmě i nadále se budou dodržovat platná opatření (která se mohou měnit, ale to už jsme si všichni zvykli). Knihy si tedy můžete vybírat sami, nebo využít i nadále odložkového či rezervačního systému.


K dispozici je roznášková služba pro spoluobčany starší 60 let, případně pro osoby zdravotně postižené. Knihy na přání přivezeme a až je dočtete, zase odvezeme. Další informace na tel. 546 412 300 případně na knihovna@mesto.rosice.cz.


Skutečná procházka S knihovnicí na čerstvém vzduchu“ č. 5 – Pod rosickými lípami

https://archiv.rosice.cz


Fotografie k červnové procházce najdete na Memorii (na webových stránkách knihovny), zde záložka virtuální výstavy – zde Procházka č. 5


Pokud se nic závažného nepřihodí, opravdu se tentokrát vydáme pěšky a především společně za jedním z našich nejkrásnějších stromů, který je stromem národním a zrovna bude zřejmě v plném květu. Vypravíme se za omamnou vůní lip a po stopách historické i novodobé výsadby na území Rosic. Průvodkyní nám bude Ing. Eva Králová, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Rosice a velká milovnice stromů. Srdečně vás zveme na voňavou, lipovou procházku Rosicemi.

Sraz je pod lípami u rosického zámku v úterý 15.6. v 15.00.

A věřte, že se moc těšíme!


Při obdivování majestátních velikánů se dozvíte jaké odrůdy lip v Rosicích rostou, zajímavosti spojené s tímto vlídným stromem a také historické skutečnosti, které provázely vysazování lip v Rosicích. Ať už nešťastného stromořadí z Palackého náměstí, krásných stromů na hřbitově, či proslulé lipové aleje, lemující kamennou křížovou cestu ke kapli Nejsvětější Trojice. Z účastníků červnové procházky vylosujeme jednoho výherce, který získá knihu Lípy vlídné i majestátní. Pořád se soutěží i o kupon v hodnotě 500,- Kč do zdravé výživy Čtyřlístek. Touto cestou zdravíme i výherkyni minulé „procházky“ paní Silvii Pelánovou.



O prázdninách, tedy v měsících červenci a srpnu si od vycházek s knihovnicí odpočineme, abych v září mohli opět čerstvě navázat.


Memoria fotokoutek


Bohužel, fotohádanka z poslední Rosy už asi zůstane navždy nerozlousknutá. O jakou stavbu s mužem v popředí se jedná a zda se vůbec nacházela na území Rosic, nevěděl nikdo. Doufali jsme ve Franzův dům, ale to se nám zřejmě nesplní :-) co se dá dělat, i nějaká tajemství musí zůstat zachována navěky věků.

Ale už je zde další tajuplný snímek, tak schválně jestli odhalíte místo, kudy se ubírá průvod? Jeden z domů na fotografii vypadá stále stejně….Psát můžete na adresu knihovna@mesto.rosice.cz nebo volejte tel. 546 412 300


Kalendárium

červen 1923

Hostinskému Kroupovi bylo povoleno, aby si u Trojice zřídil letní výčep piva.


Červen 1926

Trvalé deště rozvodnily potoky a řeky. Řeka Jihlava stoupla 15.6. o 1 metr nad normál. Oslava o 45 cm. Dne 17. 6. voda, která vytvořila obrovské jezero od Jihlavy, počala opadávat. Povodně způsobily velké škody i v Rosicích.


1. 6. 1925

Zavádí se autobusová doprava z Tetčic do Oslavan, přes Neslovice a Padochov. Spojení k vlakům do Tetčic je 3krát denně.


30.6. 1923

Rosická jednota se zúčastnila sletu Sokolské župy Dolorakouské, a to v Brně na Stadioně.



Vaše knihovnice

Monika Rovná

Jarka Eliášová