Od 1. 12. do 31.
12. Zdobení perníčků (fotogalerie)
Perník je
pečivo z mouky buď pšeničné, žitné nebo hrachové, při
druzích horší jakosti z bramborového škrobu, při čemž se
zadělává vždy med, syrup a cukr a kromě toho přidává se
koření, jako pepř, zázvor, skořice, květ, muškátové oříšky,
mandle, citronát, kůra pomorančová a j. P-ů
je mnoho druhů nejrozmanitějších tvarů, velikostí a
pojmenování. Živnost pernikářská má u nás chvalnou pověst,
hlavně svým českým medovým marcipánem. V Čechách bylo
pernikářství již před 300 lety na vysokém stupni; do poč. XIX.
stol. klesl však počet pernikářů (pernáři, pernarii,
pernikatores, lebkuchler, celtner) v
Čechách až na 4, ale vzrostl značně do let padesátých min.
století a klesl opět, když cukráři namnoze sami jali se
vyráběti p.
Novým povznesením pernikářství získalo by značně polní
hospodářství, poněvadž by se tím povzneslo i včelařství.
(zdroj: Ottův slovník naučný)
Přijďte
pro inspiraci do knihovny, potěšit a navnadit. K vidění budou
různé tvary, zdobení moderní i tradiční.
Od.
1. 12. do 31. 12. Česká
vánoční kuchyně – tradice s otazníkem
O
Vánocích se říká, že jsou to nejkrásnější svátky v roce. V
křesťanském světě nabyla slavnostnějšího rázu jako oslava
narození Páně. Mnoho zvyků přetrvává, aniž by ti, kteří je
dodržují, cokoli tušili o jejich původu nebo významu. Hospodyně
připravují postní jídla, ačkoli se nikdo nehodlá postit,
schovávají se kapří šupiny, ačkoli jsou jejich rodiny finančně
zajištěny. Děti nevěří, že uvidí zlaté
prasátko, o Ježíškovi nemluvě. Ke studánkám už se nekladou
jablka s nadějí, že v nich bude příští rok dobrá voda.
(zdroj:
Vánoční kuchyně, Magdalena Wagnerová)
Připravily
jsme pro vás knihy, které se týkají naší tradiční vánoční
kuchyně a
každá z nich má překrásný úvod, který je dárkem, jenž
potěší.