středa 28. srpna 2024

 


Zveme vás do knihovny ZÁŘÍ

www.knihovna.rosice.cz


Milí čtenáři, po prázdninách se na vás těšíme v knihovně opět v tradičních časech, včetně nejdelšího pátku :

po 8.00-11.30 12.30-17.00

út zavřeno

st 8.00-11.30 12.30-17.00

čt zavřeno

pá 8.00-11.30 12.30-18.00


SRDEČNÉ POZDRAVY Z ROSSITZ

Výstava starých pohlednic ze sbírky Kamila Horkého

2. 9. - 27. 9 . 2024

Srdečné pozdravy z Rosic od těch nejstarších, přes zábavné, zajímavé i jedinečné lístky budete moci obdivovat v knihovně v měsíci září. A nezapomeňte si prohlédnout nejen samotné pohlednice, ale také přečíst zadní stranu. Stojí to za to!


PŘESPÁVAČKA V KNIHOVNĚ aneb Kdo nejvíc přečte!!!

Vyhlašujeme velkou čtecí soutěž pro celé třídy ZŠ z I. stupně.

Odměnou bude právě přespání v knihovně.

  • Cílem je od 1. listopadu do 31. května 2024/2025 vypůjčit z knihovny a následně přečíst co nejvíc knížek dle vlastního výběru.

  • Do soutěže může třídu přihlásit její zástupce, třída se zapojí celá.

  • Za každou knihu se v knihovně vhodí žeton do připravené nádoby.

  • Po ukončení soutěže se vyhodnotí, která třída získala nejvíc žetonů.

  • V červnu se pak pro vítěznou třídu uskuteční přespávačka v knihovně s parádním programem.


Experimentální projekt „S Tvoření“

Od ledna 2025 dáváme výstavní prostory knihovny v plen tvůrčím duším z Rosic i okolí. Malujete, vyrábíte šperky, píšete knihy, fotíte či cokoli jiného kreativního a zajímavého? Můžete vystavovat v knihovně. My dáme k dispozici prostor, vy si expozici vytvoříte. Další info přímo v knihovně. Moc se těšíme, jaké prozatím ukryté umělecké talenty u nás objevíme!


Knihožrouti

Od úterý 8. října se opět rozbíhá literárně-dramatický kroužek pro děti od 2. do 5. třídy Knihožrouti. Loni jsme nastudovali scénické čtení Macha a Šebestové a představení na motivy publikace „O vlkovi, který vypadl z knížky“. Také v nadcházejícím školním roce budeme číst a hrát divadlo. A samozřejmě blbnout. To je základ každé tvorby.

První domlouvací schůzka v úterý 8. 10. od 14 hodin v knihovně.





Memoria fotokoutek

V minulé Rose jsme uveřejnili fotku jisté vodní nádrže. O kterou vodní plochu v blízkosti Rosic se jednalo? Jako první správně odpověděla paní Věra Dallago (s dovolením níže uvádíme), děkujeme a blahopřejeme.

Domnívám se , ze se jedna o rybník v Mariánském údolí, který dnes neexistuje, nahradil ho kamenný lom. Jako děti jsme se tam chodily koupat. Můj otec tam strávil neúrekom brigádnických hodin s ostatními chlapy, co bydleli na Brusích, určitě i mnoho z Rosic. Pak se stavěly Dalešice, Dukovany, dálnice a bylo potřeba kamení, štěrku, prosivky a tak rybníček pomalu mizel pod nánosy odpadu, mizely i kopce okolo.“


Školní rok zahájíme na rozjezd jednodušší fotohádankou. I když … Co je to za budovu, částečně ukrytou za stromy na snímku z 30. let minulého století?

Pokud poznáte, napište na knihovna@mesto.rosice.cz či zavolejte na tlf 546 412 300.

Vaše knihovnice