pondělí 3. června 2024

 

Zveme vás do knihovny ČERVEN

www.knihovna.rosice.cz


Prázdninová půjčovní doba


Od 1. 7. do 14. 7. bude knihovna pro veřejnost uzavřena.

Od 15. 7. do 31. 8. bude platit níže uvedená půjčovní doba :


po 8.00-11.30 12.30-17.00

út zavřeno

st 8.00-11.30 12.30-17.00

čt zavřeno

pá zavřeno


Nová služba NASÁČKUJEME

Nabízíme vám staronovou službu"nasáčkujeme". Tedy každému, kdo bude mít zájem a pošle nám mail (knihovna@rosice.cz), že chce předem připravit knihy, my mu knihy vybereme, načteme do čtenářského konta a knihy budou připravené k vyzvednutí bez čekání. Výběr bude tedy na nás. Můžete si přát detektivky, romantiku, něco podobného jako… :-). Připravíme výběr pro kluky i pro holky. Knihy vám „nasáčkujeme“ do druhého půjčovního dne do našich tašek.


Výstava výtvarných prací dětí z MŠ Zámecká

3. 6. - 14. 6.

Průřez celoroční výtvarnou činností dětí, navštěvujících MŠ, pracoviště Zámecká. Přiďte se potěšit bezprostřední dětskou kresbou, krásnou keramikou a dalšími výtvarnými technikami. Každoroční veselá výstava je pokaždé úplně jiná!


Výstava Paní učitelka Burešová a její princezny

3. 6. - 30. 6. 2024

Oblíbená paní učitelka ve školce, nadaná výtvarnice a herečka, milovnice přírody a ochránkyně zpěvných ptáků...Jarka Burešová odešla začátkem léta 2019. Letos to bude už pět let. A protože i s knihovnou ji pojila dlouholetá spolupráce, zveme vás na výstavu fotek, vzpomínek a obrázků, která bude v knihovně k vidění celý měsíc červen.


Memoria fotokoutek

Postava muže ve vojenské uniformě z minulého čísla Rosy vám trochu zamotala hlavu. Tipovali jste např. generála Jaroslava Klímu, který je taktéž významně zapsán do historie našeho města i událostí 2. světové války. Nicméně generál Klíma to nebyl. Jedná se o snímek Rudolfa Kellnera – Rosického, syna majitelů mlýna Jindřicha a Josefy Kellnerových. Jeho rodiče kvůli svému židovskému původu zahynuli v koncentračním táboře.





Štábní kapitán Rudolf Kellner zahájil svou vojenskou kariéru již za první světové války jako poručík jezdectva rakousko–uherské armády. Během druhé světové války patřil k členům oranské skupiny a prvním dobrovolníkům československé vojenské jednotky v Buzuluku. Se štábem praporu se zúčastnil bitvy u Sokolova a válku zakončil jako velitel týlu 4. brigády 1. čs. armádního sboru v SSSR. Po roce 1948 byl mlýn zestátněn a Rudolf poslán jako dělník do brněnské Zbrojovky. Měl jedinou dceru Janu a zemřel v roce 1979.


I tentokrát bude hádanka docela oříšek, ale zároveň velká zajímavost. Zasloužil se o ni RNDr. Dalibor Kolčava. Dokázal by někdo z pamětníků určit polohu dnes již neexistujícího pomníku na rosickém hřbitově? Z fotografie lze přečíst rodový název Nobile (šlechtici) de Saraca. V které části hřbitova se tento krásný pomník nacházel? Pokud víte, napište na knihovna@mesto.rosice.cz či zavolejte na tlf 546 412 300.

Vaše knihovnice