úterý 31. října 2023

 Zveme vás do knihovny LISTOPAD www.knihovna.rosice.cz

Výstava „Tma jako v hrobě..“

1. 11.-29.11. vždy v otevírací dobu knihovny.

V letošním roce uplynulo 170 let od úplně prvního vydání legendární baladické sbírky Karla Jaromíra Erbena „Kytice“. Polednice, Vodník, Svatební košile, Štědrý den...málokoho nechaly a nechávají chladným tyto ponuré verše s často velice tragickými příběhy. Nechte se tedy vtáhnout do jejich jedinečně chmurné atmosféry a přijďte si prohlédnout, podívat se, poslechnout si a pročíst různá vydání sbírky, ilustrace, obrázky, fotografie i jednotlivé balady, které se mnohokrát staly předlohou pro další umělecká díla a patří mezi naše nejznámější literární poklady.

Měsíc listopad je k tomu obzvlášť ideální.

Čtení při svíčce

24.11. od 17 hodin

Smuteční či přímo hororové balady, děsivé povídky, staré kramářské písně apod. Přijďte si do knihovny udělat černou hodinku. Vybereme a přečteme ty nejlepší kousky. Pokud máte ve své knihovně také něco „k zakousnutí“, přidejte se k našemu listopadovému literárnímu podvečeru.

Prosba na prosinec a leden

• Na prosinec stále sbíráme pro velkou výstavu vánoční propriety z let nedávno minulých. Ozdoby, formičky na cukroví, vánoční ubrusy, dekorace, a cokoli dalšího, co vás jen napadne a co najdete při úklidu chaty, půdy či sklepa a už byste to třeba chtěli i vyhodit. Vše od roku 1950 do roku 1989. Zkrátka uděláme si prosinec jako společnou vzpomínku na Vánoce vašeho a našeho dětství. Děkujeme.

• Ani v lednu se vzpomínkami neskončíme. Každou dívčí generací proběhla vlna památníků a památníčků, kam rodina, kamarádi, spolužáci a učitelé vepsaly upomínkové verše, popř. přidali obrázek. Pokud je máte stále uschované, půjčíte nám je na výstavu „Můžeš kreslit, můžeš psát, ale listy netrhat!“?

Memoria fotokoutek

V říjnové Rose jsme přinesli snímek stavební čety, na pozadí s jistou budovou. Opět vás zaujal, což jsme rádi a všichni ať už telefonicky či e-mailem, odpověděli správně, že se jedná o práce u mostu na ulici Nábřeží, kde se v 70. letech stavěl nový obchod s potravinami. V současnosti zde probíhá rozsáhlá rekonstrukce samotného mostu. Přikládáme další doplňující info, které nám poslala paní Ušiaková. Děkujeme.

„Na fotografii se nachází mj. dům, který stal na stávajícím parkovišti Penamu. V domě se nacházela kancelář a laboratoř ředitele těstáren p. Lebky. V 1.p bydlela rodina Vavříkova. Z kanceláře se stal obchod s pečivem z místních těstáren a pekárn, kde podávaly pí. Mila Křížová a pí. Jiřina Stošová. Tudíž se místo, na kterém se pracuje, se nachází u Bobravy u tohoto domu na adrese Nádražní 8.“

A tentokrát z úplně jiného ranku. Fotografii nám laskavě zapůjčila paní Eva Hájková. Pochází cca z roku 1980 a jsou na ní děti z MŠ, která měla tehdy působiště na rosickém zámku s paní učitelkou Jarkou Burešovou. Co to tam ale probíhá za zajímavou akci? Nabízíme tři možnosti :

a. maškarní karneval

b. cvičení CO

c. děti zkouší masku z filmu „Monstrum z galaxie Arkana“ ...a bonus. Pozná se tam někdo??? Pište na knihovna@mesto.rosice.cz či zavolejte, tel. 546 412 300.

Vaše knihovnice

Monika Pokorová

Jarka Eliášová