pondělí 29. října 2018

Městská knihovna – LISTOPAD

Univerzita volného času

V listopadu změníme téma přednášek a vrhneme se spolu s Mgr. Veronikou Sokolovou na literaturu. Konkrétně jsme pro čtyři (možná) sychravé podzimní podvečery vybrali čtyři silné ženské literární postavy – sv. Kateřinu, Markétu Lazarovou, Maryšu a hrdinku z díla Jarmily Glazarové Vlčí bouda. Každé z nich se budeme podrobně věnovat – jsou to ženy, které vedou dramatický boj se životem a každá naprosto odlišným způsobem. Některé se podvolí a jiné bojují až do úplného konce, i když tuší, že jejich boj je předem prohraný. Záleží však na úhlu pohledu...co je pro někoho prohrou, pro jiného je vítězstvím! Když položíme život za to v co skutečně a upřímně věříme, nevzdáme se a bojujeme i přes velkou bolest...jde i tehdy o prohru? Je správné se podvolit a kvůli blahu jiných protrpět svůj život? I na takové otázky budeme v dalším bloku UVČ společně hledat odpovědi.

Výstava – Helena Zmatlíková

I v měsíci listopadu pokračujeme v cyklu „Vezmi papír tužku...“, ve kterém představujeme ilustrátory dětských knih. Tentokrát se setkáme s autorkou mimořádně půvabných a oblíbených postaviček z knih – s Helenou Zmatlíkovou (mimochodem právě 19. listopadu 2018 by se dožila 95 let). Určitě si v jejím podání vybavíte minimálně Kocoura Modroočka, Děti z Bullerbynu, Honzíkovu cestu nebo Putování za švestkovou vůni. Pokud máte její ilustrace stále rádi, budeme rádi, když za švestkovou vůní doputujete až do knihovny.

Od pátku 2. 11. do pátku 30. 11. 2018. Vždy v půjčovní dobu knihovny.

Navíc v pátek 23. 11. od 17 do 18 zveme děti i dospělé na čtení a promítání pohádek, které jsou spojeny právě s tvorbou Heleny Zmatlíkové.