pondělí 30. září 2024

 Zveme vás do knihovny ŘÍJEN www.knihovna.rosice.cz

Výstava NAŠE DUŠIČKY

2. 10.-31.10.

Tradičnímu listopadovému svátku s jedinečnou atmosférou bude věnována říjnová výstava v knihovně. Dozvíte se o jeho původu a zvycích a do dušičkové nálady se ponoříme i díky reprodukcím obrázků slováckého malíře Joži Úprky či Jakuba Schikanedera.

Výzva PÁNSKÁ JÍZDA

Na chmurný měsíc listopad plánujeme zajímavou výstavu. Navazujeme tím na úspěšnou záležitost s názvem Šikovné baby, do které se zapojily hlavně ženy. A teď bychom rády oslovily šikovné muže, kteří také tvoří – byť jinak. Ať se věnujete čemukoli, co by podle vás stálo za to, ukázat ostatním – fotíte, malujete, socháte, lepíte modely, vyřezáváte ze dřeva...zkrátka cokoli rukodělného, neváhejte a představte své dílo na výstavě v knihovně. Další info v knihovně, kam můžete přinést vaše výrobky do 29. 10. Po výstavě zapůjčené věci samozřejmě vrátíme :-)

31. 10.

Dušičková brigáda

Rády bychom vás požádaly o pomoc. Před Dušičkami bychom chtěly upravit hroby významných osobností města – všem známou Rahnovu hrobu, hrob faráře Ant. Kotzenta, Franzův hrob apod. A jen samy dvě na to nestačíme. Pokud by měl někdo z vás čas a chuť ve čtvrtek 31. října od 8 do 10, budeme vás očekávat na rosickém hřbitově u Rahnovy hrobky. S sebou prosím hrábě, smetáčky, lopatky, zkrátka hřbitovní náčiní. Pytle zajistíme.

PŘESPÁVAČKA V KNIHOVNĚ aneb Kdo přečte nejvíc!!!

Od října začíná velká čtecí soutěž pro celé třídy ZŠ z I. stupně.

V červnu se pro vítěznou třídu uskuteční přespávačka v knihovně s parádním programem. Další info přímo v knihovně.

Klub Dámičky

Klub navazuje na ukončené Univerzity volného času a je tedy určený ženám i mužům . Vybavují se mi dva manželské páry, které se v době trvání UVČ, účastnily.

Klub bude mít volnější náplň. První schůzka je 2. října, a bude informativní.

Ráda bych navázala na naše staré tradice, zejména ty spojené s Dušičkami. Tento rok si připravíme originální dlabání dýní – tentokrát však s rosickými motivy, inspirované naší krásnou kapličkou, nebo mandalovými motivy, motivy přírody. Vzory si můžete vymyslet samy, čímž vzniknou unikátní umělecké kousky, které plánujeme vystavit na zámeckém mostě. Halloween necháme stranou. Místo toho se podíváme na obrazy Jožky Úprky, kde jsou tyto svítící dýně nádherně zachyceny v duchu lidových tradic.

Další schůzky proběhnou v těchto termínech: 16. října, 30. října, 13. listopadu, 27. listopadu a 11. prosince. Na každé z nich se zaměříme na konkrétní podzimní téma a budeme společně tvořit, sdílet a hlavně užívat si společnost. Když se nám bude dařit, vyrazíme i společně na výlet.

Memoria fotokoutek

V zářijové Rose jsme vám nabídli snímek výstavní budovy, která již bohužel nestojí. Jedná se o Kellnerovu vilu, kterou si nechal podle návrhu slavného architekta Ernsta Wiesnera vystavět majitel rosického mlýna Jindřich Kellner. Wiesner měl později projektovat dům také synovi Jindřicha Kellnera, Rudolfovi, ale plány překazila druhá světová válka. Kellnerova vila nelítostně padla za oběť rozšiřujícímu se podniku Penam a my všichni dodnes cítíme ohledně jejího konce jistou hořkost. Tovární komín patřil také k mlýnu, jeho odstřel proběhl v červnu roku 1985. Spolu s ním odletěl i Duch komína. Viz. slavná fotka Jiřího Valnohy. Dnes tedy ne hádanka, ale právě legendární snímek tehdy velmi sledovaného odstřelu. Celou sérii fotografií interiéru Kellnerovy vily i odstřelu komína najdete na adrese https://archiv.rosice.cz/Menu/Fotografie/Vse

Jako první zavolala paní Vinohradská, také všem ostatním děkujeme za odpovědi.

Vaše knihovnice