středa 2. ledna 2019

Zveme vás do knihovny v LEDNU
www.knihovna.rosice.cz

Milí čtenáři a návštěvníci knihovny, dovolujeme si Vás upozornit na změnu půjčovní doby, která je platná od 2. 1. 2019.

PO         8,00 - 11,30          12,30 - 17,00
ÚT                  -                             -
ST         8,00 - 11,30          12,30 - 17,00
ČT                 -                             -
PÁ         8,00 - 11,30          12,30 - 18,00

Na viděnou v novém roce se těší Vaše knihovnice. A tím by mohlo moje krátké přání do nového roku skončit, ale já už jsem stihla hodit rychlé knihovnické oko, abych mohla udělat bilanci za uplynulým rokem a statistika říká, že v roce 2018 se do knihovny přihlásilo o něco málo víc čtenářů než v roce minulém. Toto číslo se zvedlo v kolonce děti. Celkově jste si půjčili méně knih, ale není to nijak zásadní číslo. Za povšimnutí stojí to, že dospěláci přečetli méně naučné i krásné literatury, ale děti toto číslo zvrátily do plusových hodnot a to je to, co nám udělalo velkou radost.
Přidám zajímavost, kterou jsem náhodně zjistila při přípravě “bojové” hry pro paní učitelky. V roce 1922 bylo v rosické knihovně zaregistrováno 815 čtenářů. Nevím, kolik v té době měly Rosice obyvatel, ale můj tip je snad kolem tří tisíc. Bylo po válce, lidé byli nadšení z přežití, z míru, spolčovali se v různých spolcích, budovali, radovali se. V roce 2017 (nová statistika není v době uzávěrky Rosy ještě hotová) to bylo 898 čtenářů a Rosice měly 6198 obyvatel.
Doba se mění. Za chvíli to bude sto let, co zákon o knihovnách nařídil jejich zřízení. Tolik se toho změnilo. S nástupem nových technologií se nějaký čas knihovníci obávali, že knihovny zmizí, zaniknou. A tak mám radost z toho, že je Vás ještě pořád hodně, těch, kteří rádi čtou papírové knihy a využívají služeb knihovny. Nezbývá než vám poděkovat za Váš čas i přízeň a popřát hodně zdraví, štěstí, lásky a pohody v novém roce.
Na viděnou se těší vaše knihovnice

Univerzita volného času

milí naši příznivci a příznivkyně - samozřejmě, že univerzita bude pokračovat i v jarním, či spíše předjarním období. Jarní cyklus tedy bude zahájen první přednáškou ve středu 6. února v 16 hodin.

Na měsíce únor, březen a duben připravujeme další zajímavá témata, která vás i nás obohatí o nové a přínosné poznatky. Pokud vše dobře dopadne, budeme se v únoru a březnu setkávat v knihovně s vynikající výživovou poradkyní Terezou Kukol (vybrali jsme témata, týkající se jarního detoxu, výživy v menopauze, jak zůstat v kondici či jak správně nakupovat potraviny) a také s terapeutkou Naděždou  Mikyskovou (např. partnerské konstelace). Na duben chystáme po delší době trénink paměti.
Jste zvědaví? Paní Tereza Kukol má webové stránky http://zdravesterezou.cz/blogs/ a paní Naděždu Mikyskovou najdete zde https://jazykzivota.webnode.cz/.




Přihlášky budou k dispozici v knihovně do 25. 1. 2019. Těšíme se na vás.

Dárek pro budoucí maminky

V roce 2019, počínaje lednem, zveme do knihovny všechny maminky v očekávání - pokud se přijdou přihlásit, budou mít u nás registraci zdarma. Akce platí po celých 12 měsíců roku, tudíž je i pro ty, které o svém štěstí ještě neví, nebo se jim zkrátka teprve přihodí (což se může lehce stát). Milé budoucí maminky, v knihovně najdete nejen odbornou literaturu, týkající se týká těhotenství, porodu a péče o dítě, ale také spoustu veselých a laskavých knih, které když přečtete, jistě se Vám narodí mimořádně usměvavý a hodný potomek.

Výstava děl znovuobjeveného výtvarníka Vojtěcha Kubašty
4. 1. - 31. 1. 2019

Vojtěch Kubašta se narodil v roce 1914 v české rodině ve Vídni. Byl autorem knižních ilustrací, grafických listů, reklamních materiálů a pohlednic a zejména tzv. prostorových knih a betlémů. Proslulá jsou také jeho trojrozměrná ztvárnění památek (včetně Brna, Prahy a jiných). Jeho tvorba je známá i v zahraničí, spolupracoval také se studiem Walta Disneyho. Zemřel v roce 1992. V rosické knihovně budou k vidění prostorové pohlednice, leporela či grafické listy a originální betlémy zapůjčené ze soukromé sbírky.

Monika Rovná
Jarka Eliášová